Спосіб виробництва солоних чипсів з моркви (Патент на корисну модель № 156914) - Бессараб, Олександр Семенович; Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Рубанка, Катерина Володимирівна; Писарєв, Максим Григорович; Якименко, Андрій Вікторович (My University, 2024)
Спосіб виробництва солоних чипсів з моркви включає калібрування, миття, очищення від шкірки, нарізання, двостадійне сушіння сировини, охолодження та пакування. Нарізану моркву бланшують у розчині кухонної солі концентрацією 5-10 %, при співвідношенні плодів і розчину 1:2, протягом 1-2 хвилин. Висушування моркви на першій стадії відбувається в полі надвисокої частоти при потужності генератора 400-600 Вт до вологості 20-25 %. На другій стадії досушують конвективним способом при температурі 30-50 °C до вмісту вологи 8,5-10 %

The method of producing salted carrot chips includes calibration, washing, peeling, cutting, twostage drying of raw materials, cooling and packaging. Sliced carrots are blanched in a solution of sodium chloride with a concentration of 5-10%, with a ratio of fruit to solution of 1:2, for 1-2 minutes. At the first stage, carrots are dried in an ultra-high frequency field at a generator power of 400-600 W to a moisture content of 20-25%. At the second stage, they are dried by convection at a temperature of 30-50 °C to a moisture content of 8.5-10%
Keywords: кафедра технології консервування; морква; чипси; бланшування; сушіння; сіль; carrots; chips; blanching; drying; salt