Бессараб, Олександр СеменовичЛевківська (Музика), Тетяна МиколаївнаБендерська (Дущак), Ольга ВячеславівнаРубанка, Катерина ВолодимирівнаПисарєв, Максим ГригоровичЯкименко, Андрій Вікторович2024-10-302024-10-302024Патент на корисну модель № 156914 UA, МПК (2006.01) А23L 2/02. Спосіб виробництва солоних чипсів з моркви / Бессараб О. С., Левківська Т. М., Дущак О. В., Рубанка К. В., Писарєв М. Г., Якименко А. В. ; володілець Національний університет харчових технологій. – № u 202306252 ; заявл. 21.12.2023 ; опубл. 22.08.2024, Бюл. № 28.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45271Спосіб виробництва солоних чипсів з моркви включає калібрування, миття, очищення від шкірки, нарізання, двостадійне сушіння сировини, охолодження та пакування. Нарізану моркву бланшують у розчині кухонної солі концентрацією 5-10 %, при співвідношенні плодів і розчину 1:2, протягом 1-2 хвилин. Висушування моркви на першій стадії відбувається в полі надвисокої частоти при потужності генератора 400-600 Вт до вологості 20-25 %. На другій стадії досушують конвективним способом при температурі 30-50 °C до вмісту вологи 8,5-10 %The method of producing salted carrot chips includes calibration, washing, peeling, cutting, twostage drying of raw materials, cooling and packaging. Sliced carrots are blanched in a solution of sodium chloride with a concentration of 5-10%, with a ratio of fruit to solution of 1:2, for 1-2 minutes. At the first stage, carrots are dried in an ultra-high frequency field at a generator power of 400-600 W to a moisture content of 20-25%. At the second stage, they are dried by convection at a temperature of 30-50 °C to a moisture content of 8.5-10%ukкафедра технології консервуванняморквачипсибланшуваннясушіннясільcarrotschipsblanchingdryingsaltСпосіб виробництва солоних чипсів з моркви (Патент на корисну модель № 156914)Patenthttps://orcid.org/0000-0001-7214-6584https://orcid.org/0000-0002-9811-3286https://orcid.org/0000-0002-9884-4214