Вплив швидкості Фермі на коефіцієнт трансмісії квазіелектронів Дірака-Вейля в однобар’єрній графеновій структурі - Король, Анатолій Миколайович; Вишняк, Володимир Вікторович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна (My University, 2016)
Розглядається однобар’єрна наноструктура, створена на базі одношарового безщільового графену з різними значеннями швидкості Фермі в бар’єрній області. В рамках континуальної моделі за допомогою релятивістського рівняння Дірака-Вейля, яке не містить масового члена, розраховується коефіцієнт проходження квазіелектронів Т крізь дану структуру. Для одержання кількісних значень коефіцієнта квантової прозорості розглядуваної системи Т використано метод трансферних матриць. Аналізується залежність величини Т від параметрів даної структури – передовсім від значення швидкості Фермі, а також від зовнішнього електростатичного потенціалу, товщини бар’єру і кута падіння носіїв заряду на бар’єр. We consider the single-barrier nanostructure based on the monolayer gapless graphene with various values of the Fermi velocity in the barrier region. The coefficient of the quasielectron transmission through the given structure T is calculated with the help of the relativistic Dirac-Weyl equation which doesn’t contain the mass term within the framework of the continuum model. We use the transfer-matrix method to obtain the numerical values of the quantum transparency of this system T. The dependence of the quantity T on the parameters of the structure considered is analyzed – first of all on the Fermi velocity magnitude, as well as on the external electrostatic potential, on the barrier width and on the angle of the charge carrier incidence on the SL.
Keywords: кафедра фізики та професійної безпеки; графен; наноструктури; швидкість Фермі; рівняння Дірака-Вейля; коефіцієнт трансмісії; grapheme; nanostructures; Fermi velocity; Dirac-Weyl equation; transmission coefficient