Гаряжа, Владимир ТимофеевичКулинченко, Виталий РомановичАртюхов, Юрий ГригорьевичДидушко, Борис Григорьевич2012-10-032012-10-031981Интенсификация процесса уваривания утфелей / В. Т. Гаряжа, В. Р. Кулинченко, Ю. Г. Артюхов, Б. Г. Дидушко. – Москва : Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 152 с.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/3180Авторами обобщены результаты теоретического и экспериментального исследования рабочих процессов при интенсификации уваривания утфелей; описаны основные способы интенсификации уваривания утфелей (механическое перемешивание, усиление циркуляции утфеля, ведение процесса в гравитационно-стекающем слое, механические, электрические, ультразвуковые и температурные колебания, применение ПАВ); рассмотрены вопросы практического приме¬нения способов интенсификации.One of ways of increase of efficiency of saccharine production is intensification of processes heat- and mass-transfer at broth of massecuites. Authors are generalize the results of theoretical and experimental research of workings processes during intensification of broth of massecuites; the basic methods of intensification of broth of massecuites are described (mechanical interfusion, strengthening of circulation of massecuite, conduct of process in a gravity-flowing down layer, mechanical, electric, ultrasonic and temperature vibrations, application EAM); the questions of practical application of methods of intensification are considered. Intended for the research and ofengineering-technical workers of saccharine industry, can be useful to the specialists of other industries.otherкристаллутфельтеплоотдачасахар интенсификацияcrystalmassecuiteheat emissionsugar intensificationкафедра процесів і апаратів харчових виробництвИнтенсификация процесса уваривания утфелейBook