Методологія мінімізації ризиків операційної діяльності підприємств харчової промисловості - Михайлик, Ольга Михайлівна; Хоменко, Антон Володимирович (My University, 2025)
У статті запропоновано систему методів мінімізації ризиків операційної діяльності підприємств харчової промисловості, що враховують специфіку галузі та вплив економічної нестабільності, а також аналіз взаємозв’язків між елементами системи управління ризиками. Деталізовано етапи управління ризиками, які включають: ідентифікацію ризиків, оцінку та аналіз ризиків, вибір стратегій та методів управління ризиками. Розглянуто сучасні напрями мінімізації ризиків, такі як: диверсифікація діяльності підприємства шляхом розширення асортименту продукції, виходу на нові ринки збуту, співпрацю з різними постачальниками сировини та матеріалів; запровадження гнучких систем управління виробництвом, що передбачають швидке реагування на зміни ринкової конкуренції; підвищення рівня інноваційності та технологічності виробництва на основі впровадження сучасного обладнання, автоматизації процесів, використання новітніх технологій та активізації маркетингової діяльності, спрямованої на дослідження ринку, просуванню продукції, формуванню лояльності споживачів. Запропоновано класифікувати ризики операційної діяльності підприємств харчової промисловості за такими основними групами: фінансові ризики, нормативно-правові ризики, логістичні ризики, соціально-економічні ризики, виробничі ризики. Встановлено, що ефективне управління ризиками вимагає інтеграції усіх елементів у єдину систему, що включає: постійний моніторинг внутрішніх і зовнішніх факторів ризику; використання сучасних інформаційних технологій для аналізу та прогнозування ризиків; формування антикризових команд для оперативного реагування на надзвичайні ситуації. Впровадження системи ризик-менеджменту на підприємствах харчової промисловості позитивно вплине на їх стійкість до економічних ризиків та загроз. Комплексне впровадження запропонованих заходів дозволить підприємствам харчової промисловості підвищити стійкість до ризиків в умовах економічної нестабільності та забезпечити стабільний розвиток бізнесу. В свою чергу, сприятиме зміцненню продовольчої безпеки країни, створенню нових робочих місць та розвитку регіонів. The article proposes a system of methods for minimizing the risks of operating activities of food industry enterprises, that includes the features of the industry and the impact of economic instability, as well as the analysis of the relationships between the elements of the risk management system. The stages of risk management are detailed, which include risk identification, risk assessment and analysis, selection of risk management strategies and techniques. Modern directions of risk minimization are considered, such as: Diversification of the enterprise’s activities by expanding the product range, entering new markets, and cooperating with various suppliers of raw materials; Implementation of flexible production management systems that provide for a quick response to changes in market competition; Increasing the level of innovation and technological efficiency of production through the introduction of modern equipment, process automation, use of the latest technologies, and intensification of marketing activities aimed at market research, product promotion, and building customer loyalty. It is proposed to classify the risks of operating activities of food industry enterprises into the following main groups: financial risks, regulatory risks, logistical risks, socio-economic risks, production risks. It has been established that effective risk management requires the integration of all elements into a single system, which includes: constant monitoring of internal and external risk factors; the use of modern information technologies for risk analysis and forecasting; formation of anti-crisis teams for prompt response to emergencies. The implementation of a risk management system at food industry enterprises will have a positive impact on their resilience to economic risks and threats. The integrated introduction of the proposed measures will allow food industry enterprises to increase their risk resilience in the face of economic instability and ensure stable business development. In turn, it will help to strengthen the country’s food security, create new jobs and develop regions.
Keywords: ризики операційної діяльності; операційна діяльність; економічна нестабільність; методи нейтралізації; operational risks; operational activities; economic instability; risk minimization; methods of neutralization; кафедра економіки і права; кафедра економіки і права