Левківська (Музика), Тетяна МиколаївнаБендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна2023-09-192023-09-192023Левківська, Т. М. Айва – перспективна сировина для промислового перероблення / Т. М. Левківська, О. В. Дущак, // Продовольчі ресурси. – 2023. – №20. – С. 54-60https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/41095Потреби українських споживачів у консервованих продуктах на 68% забезпечуються за рахунок вітчизняного виробництва. Асортимент продуктів на основі плодово-овочевої сировини не зазнає істотних змін вже впродовж декількох десятиліть, що, в першу чергу, зумовлено відсутністю інноваційних підходів до технологій перероблення, а, також, тим, що існуючі способи переробки не використовують всього спектру корисних властивостей плодово-овочевої сировини. Ця проблема створює завдання розширення сировинної бази, а також пошуку нових підходів до промислового перероблення. В статті наведено аналіз фізико-хімічного складу та біологічної цінності айви звичайної. Визначено перспективи та можливості використання айви в харчовій промисловості. 68% of the needs of Ukrainian consumers in canned products are provided by domestic production. The range of products based on fruit and vegetable raw materials has not undergone significant changes for several decades, which is primarily due to the lack of innovative approaches to processing technologies, as well as the fact that existing processing methods do not use the entire range of useful properties of fruit and vegetables raw materials This problem creates the task of expanding the raw material base, as well as finding new approaches to industrial processing. The article provides an analysis of the physical and chemical composition and biological value of common quince. The prospects and possibilities of using quince in the food industry are determined.айвапереробленнярослинна сировинахарчові продуктикафедра технології консервуванняquinceprocessingvegetable raw materialsfoodАйва – перспективна сировина для промислового переробленняArticle