Первинна та вторинна номінація: лінгвістичний статус - Приблуда, Людмила Михайлівна (My University, 2022)
У науковій праці схарактеризовано терміни «номінація», «первинна номінація», «вторинна номінація», з’ясовано їх лінгвістичний статус. Зазначено, що термін «номінація» розуміють як процес утворення мовних одиниць, які характеризуються номінативною функцією і слугують для називання, розчленування фрагментів навколишньої дійсності та формування відповідних понять про них у формі слів, словосполучень, фразеологізмів та речень, а також як процес добору зі словникового складу мови таких лексичних засобів, значення яких відповідає уподобанням мовця. Зауважено, що явище номінації не є самодостатнім, оскільки тісно пов’язане з граматичною та синтаксичною організацією мовлення. Установлено, що номінативний процес є фіксацію в матеріальній оболонці звука певного змісту.
Keywords: номінація; номінатема; первинна номінація; вторинна номінація; лексичне значення; кафедра гуманітарних дисциплін; nomination; nominatheme; primary nomination; secondary nomination; lexical meaning