Спосіб виробництва двохструктурної варено-копченої ковбаси (Патент на корисну модель № 159769) - Гащук, Олександра Ізидорівна; Москалюк, Оксана Євгеніївна; Шевченко (Кишенько), Ірина Іванівна; Мельниченко, Вероніка Анатоліївна (My University, 2025)
Задачею корисної моделі є виробництво двоструктурної варено-копченої ковбаси з вираженими смаковими якостями та поліпшеними функціонально-технологічними показниками. Спосіб виробництва двоструктурної варено-копченої ковбаси, включає підготовку свинини напівжирної та яловичини знежилованої формування батонів ковбаси, осадку батонів та первинне копчення, варіння парою, охолодження, вторинне копчення, сушіння. В процесі приготування фаршу зі свинини додають трансглютаміназу, а як яловичину використовують цільном'язові шматки яловичої вирізки, нарізаної смужками.
Keywords: кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів; варено-копчена ковбаса; трансглютаміназа; cooked-smoked sausage; transglutaminase