Методологія дослідження функціонування вертикально-інтегрованих структур агропродовольчої сфери - Ніценко, Віталій Сергійович (My University, 2015)
У статті розглянуто основні галузі агропромислового комплексу та агропродовольчої сфери, визначено їх спільні й відмінні ознаки. За результатами дослідження доведено, що інтеграцію в агропромисловому комплексі потрібно розглядати на мікро-, мезо- та макрорівнях. На основі проведених досліджень побудовано рівні вертикальної інтеграції в агропромисловому комплексі, до якихвходять нижній, передсередній, середній, високий, повний; кожний наступний (вищий) рівень містить нижні. Розроблено схему взаємозв’язків у рамках вертикальної інтеграції, де інтегратором виступає переробне підприємство агропродовольчої сфери. Порівняно ефективність виробництва у вертикальноінтегрованому й неінтегрованих підприємствах.
Keywords: агропромисловий комплекс; вертикальна інтеграція; agro-industrial complex; vertical integration