Застосування системи Performance Management для оцінки персоналу організації - Лисиціна, Ірина Юріївна (My University, 2015)
статті висвітлено визначення основних принципів Performance Management та основних його складових, розкрито сутність системи Performance Management, проведено дослідження впливу від її впровадження на трудовий кoлeктив і на підприємство в цілому. У ході аналізу та визначення напрямів розвитку підприємства використано загальнонаукові методи (опис, аналіз, синтез, узагальнення і порівняння) та спеціальні методи (модель компетенції та аналіз на основі ключових показників ефективності (КПЕ)), які є індикаторами досягнення цілей і на підставі яких нараховується премія. Визначено переваги і недоліки впровадження системи Performance Manage ment в Україні, а також умови, за яких дана система функціонуватиме найбільш ефективно.
Keywords: performance management; організація; мотивація; працівники; organization; motivation; employees