«Комплевіт» як замінник пантотенату для Acinetobacter sp. IMB B-7005 – продуцента екзополісахариду етаполану - Івахнюк, Микола Олександрович; Гриценко (Манжула), Наталія Анатоліївна; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2014)
Встановлено, що оптимальною для синтезу етаполану концентрацією пантотенату у складі «Комплевіту» є 0,00085–0,00095 % (масова частка). За внесення такої концентрації пантотенату у середовище культивування Acinetobacter sp. IМВ B-7005 з соняшниковою олією та етанолом концентрація синтезованого полісахариду становила 5,1 і 9,4 г/л відповідно. Oтримані результати свідчать про можливість використання вітамінного комплексу «Комплевіт» як джерела пантотенату для продуцента ЕПС Acinetobacter sp. ІМВ В-7005. It was found that the optimum concentration of pantothenate in "Complevit" composition is 0,00085–0,00095 %. Under cultivation of IMV B-7005 strain in the oil- and ethanol-containing medium with such concentration of pantothenate amount of ethapolan synthesized was 5.1 and 9.4 g/l, respectively. Thus, the obtained results prove the possibility of using vitamin’s complex "Complevit" as a source of pantothenate for producer of EPS – Acinetobacter sp. IMV B-7005.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; екзополісахариди; біосинтез; фактори росту; пантотенат кальцію; exopolysaccharides; biosynthesis; growth factors; calcium pantothenate