Пелехова, Любов СергіївнаУсатюк, Світлана Іванівна2013-02-272013-02-272012Пелехова Л.С. оцінювання загальної антиоксидантної активності рослинних олій / Л.С. Пелехова, С.І. Усатюк // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 44. – С. 81-84.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/6604Проведено визначення загальної антиоксидантної активності (ЗАОА) олії соняшникової, оливкової, олій гарбузового насіння та волоського горіху за допомогою доступного та нетрудомісткого фотоелектроколориметричного методу з використанням індикаторної системи Fe(ІІІ)-о-фенантролін та жиророзчинного вітаміну Е для оцінювання отриманих результатів. Встановлено, що нерафіновані олії, отриманні шляхом холодного пресування, мають значно вищу ЗАОА, у порівнянні з тими, які піддавались рафінації. Оцінювання ЗАОА запропонованим методом дозволяє використовувати його у виробничих лабораторіях, що дає змогу контролювати ЗАОА на будь-якій стадії технологічного процесу виробництва олії. Determination of the total antioxidant activity (TAOA) of sunflower oil, olive oil, pumpkin seed oil and walnut oil has been held with affordable and not time-taking photoelectric colorimeter method using the Fe (III)-o-phenanthroline indicator system and fat-soluble vitamin E with the aim to result evaluation. It has been found that unrefined oils obtained by cold pressing compared with refined oils have much higher TAOA . TAOA evaluation with proposed method can be used in industrial laboratories. It gives possibility to monitor TAOA at any stage of the oil production process.uk-UKантиоксидантна активністьрослинна оліявітамін Еantioxidant activityvegetable oilvitamin Eкафедра експертизи харчових продуктівОцінювання загальної антиоксидантної активності рослинних олійArticle