Бабич, Ірина МихайлівнаБойко, Петро МиколайовичБондар, Микола Васильович2023-04-052023-04-052021Бабич, І. М. Технологічні та економічні аспекти виробництва спирту етилового різного цільового призначення / І. М. Бабич, П. М. Бойко, М. В. Бондар // Наукові праці ОНАХТ. – 2021. – Т. 85, Вип. 2. – С. 77-83.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/39810В статті проаналізовано причини, що призвели до майже катастрофічної ситуації, що склалася в спиртовій галузі країни. Наявна структура споживання етилового спирту на внутрішньому ринку, коли левова частка спирту використовується для виробництва алкогольних напоїв, разом з фактичною монополізацією цінової політики призвели до того, що спиртові заводи можуть виробляти значно більші обсяги спирту, ніж потребує ринок, а експорт унеможливлює висока вартість спирту. При розгляді ефективності впровадження нових технологічних та технічних рішень практично ніколи не зверталася увага на їх вплив на вартість готової продукції. Так, вітчизняні спиртові заводи здатні виробляти ректифікований спирт високої якості, але потреба в ньому як всередині країни, так і в світі обмежена. Основні обсяги реалізації спирту на світових ринках формуються за рахунок біоетанолу та технічного спирту (спирту для технічних потреб). При цьому ціни на них формуються з урахуванням конкуренції з продукцією аналогічного призначення, що пропонується виробниками інших галузей економіки. Виробники всіх видів етилового спирту практично не впливають на вартість сировини та енергоносіїв, отже вартість технічної переробки сировини в готову продукцію визначає її ціну на ринку та конкурентоспроможність. Тому розвиток спиртової галузі можливий лише при зміні основних напрямків його використання з виробництва напоїв на технічні та транспортні потреби і врахуванні економічних результатів впровадження технологічних та технічних рішень.otherспирт етиловийректифікований спирттехнічний спиртбіоетанол (паливний етанол)напрямки використання спирту етиловоговартість готової продукціїекономічний ефект впрова дження технологічних та технічних рішенькафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваТехнологічні та економічні аспекти виробництва спирту етилового різного цільового призначенняArticle