Спосіб одержання молочно-рослинного екстракту із виноградних вичавків (Патент України на корисну модель № 151760) - Синенко, Тетяна Павлівна; Фролова, Наталія Епінетівна (My University, 2022)
Спосіб одержання молочно-рослинного екстракту із виноградних вичавків включає екстрагування дрібнодисперсного порошку виноградних вичавків молочною сироваткою (рН 4,9-4,95). Попередньо здійснюють підготовку свіжих солодких виноградних вичавків шляхом висушування інфрачервоним способом при температурі 65-67 °C до масової частки вологи 5,0-5,2 %, подрібнення до розміру фракцій від 0,05 до 0,5 мм, екстрагування дрібнодисперсного порошку виноградних вичавків здійснюється поєднанням із молочною сироваткою (рН 4,9-4,95) у співвідношенні виноградні вичавки: молочна сироватка 1:5-1:25 при температурі від 20 до 100 °C протягом 150 хвилин, з наступним фільтруванням і охолодженням до температури 4-6 °C.

The method for obtaining a milk-plant extract from grape pomace involves extracting fine-dispersed grape pomace powder with whey (pH 4.9-4.95). Initially, fresh sweet grape pomace is prepared by drying using infrared methods at temperatures of 65-67°C until the moisture content reaches 5.0- 5.2% by weight, followed by grinding to particle sizes ranging from 0.05 to 0.5 mm. The extraction of fine-dispersed grape pomace powder is achieved by combining it with whey (pH 4.9-4.95) at a ratio of grape pomace to whey between 1:5 and 1:25 at temperatures ranging from 20 to 100°C for 150 minutes. Subsequently, the mixture is filtered and cooled to a temperature of 4-6°C.
Keywords: сироваткові білки; ферментативний гідроліз; інактивація; serum proteins; enzymatic hydrolysis; inactivation; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції