Візуально-комунікативні системи в інклюзивному міському середовищі - Чемакіна, Октябрина Володимирівна; Дубик, Олександр Миколайович; Кузьмін, Олег Володимирович; Бутик, Михайло Васильович (My University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню функціональних і архітектурно-дизайнерських аспектів проєктування візуально-комунікативних систем в інклюзивному міському середовищі. Автори виділяють проблеми інтеграції різних технологій, таких як цифрові інформаційні системи та адаптивні елементи навігації, для створення доступного і комфортного простору для всіх груп користувачів. Метою статті є дослідження функціональних та архітектурно-дизайнерських аспектів проєктування інклюзивних візуально-комунікативних систем у міському середовищі, які забезпечують доступність та зручність для всіх соціальних груп, зокрема людей з обмеженими можливостями. Методологія: поєднання теоретичного аналізу архітектурних і соціальних принципів, методів вивчення сучасних тенденцій у проєктуванні інклюзивних середовищ, практичних напрямів адаптації візуальних комунікацій для різних користувачів. Результати: для створення інклюзивних міських просторів необхідно інтегрувати адаптивні технології в дизайн архітектурних елементів, що відповідають потребам людей з обмеженими можливостями. У висновках підкреслюється важливість комплексного підходу до проєктування інклюзивних міських просторів, що включає не лише фізичну доступність, але й психологічні та соціальні аспекти взаємодії людини з середовищем через візуальні та комунікаційні системи. Наукова новизна: пропозиція нового підходу до проєктування візуально-комунікативних систем, які інтегрують потреби всіх користувачів, що дозволяє забезпечити функціональну і естетичну доступність міського середовища. Визначено: ключові принципи проєктування, значення естетичних і стилістичних характеристик візуальних комунікацій та їх роль у гармонізації архітектурного середовища. Практична значущість. Розроблені рекомендації та методичні вказівки можуть бути безпосередньо використані міськими планувальниками, архітекторами та дизайнерами при оновленні вуличного та громадського простору, сприяючи підвищенню рівня доступності, безпеки та комфорту для всіх категорій користувачів, зокрема маломобільних груп населення. The article is devoted to the study of functional and architectural-design aspects of visual communication systems in an inclusive urban environment. The authors identify challenges in integrating various technologies, such as digital information systems and adaptive navigation elements, to create an accessible and comfortable space for all user groups. The aim of the article is to explore the functional and architectural-design components of inclusive visual communication systems in urban settings that ensure accessibility and convenience for all social groups, including people with disabilities. Methodology: A combination of theoretical analysis of architectural and social principles, methods for studying contemporary trends in inclusive design, and practical approaches to adapting visual communication for diverse users. Scientific novelty: The article proposes a new approach to designing visual communication systems that integrate the needs of all users, ensuring both functional and aesthetic accessibility in urban environments. Key design principles are identified, as well as the significance of aesthetic and stylistic characteristics of visual communications and their role in harmonizing the architectural environment. Results: To create inclusive urban spaces, it is necessary to integrate adaptive technologies into the design of architectural elements that meet the needs of people with disabilities. The conclusions emphasize the importance of a comprehensive approach to the design of inclusive urban spaces, incorporating not only physical accessibility but also the psychological and social aspects of human interaction with the environment through visual and communication systems. Practical relevance. The developed recommendations and methodological guidelines can be directly used by urban planners, architects, and designers in the renovation of street and public spaces, contributing to improved accessibility, safety, and comfort for all user groups, particularly those with limited mobility.
Keywords: інклюзивний дизайн; візуально-комунікативні системи; міське середовище; доступність; архітектура; адаптивні системи; соціальна інтеграція; люди з обмеженими можливостями; inclusive design; visual communication systems; urban environment; accessibility; architecture; social integration; people with disabilities; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції