Вплив гідротермічного оброблення на вітамінний комплекс зерна тритикале - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Солодко, Лілія Миколаївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга Василівна (My University, 2019)
Досліджено основні показники якості зерна тритикале сортів вітчизняної селекції. Науково обгрунтовано режим гідротермічного оброблення зерна тритикале – холодного кондиціонування за температури 12 - 16 ºС протягом 28 – 30 год. Процес передбачає три послідовних цикли зволоження та відволожування зерна. Встановлено, що у процесі гідротермічного оброблення за запропонованого режиму вміст водорозчинних та жиророзчинних вітамінів у зерні тритикале суттєво підвищується: кількість тіаміну та рибофлавіну зростає у 2 – 2,5 рази; вміст нікотинової кислоти та холіну збільшується у 1,5 – 2 рази, інозиту - у 4 рази, кількість вітаміну С збільшується у 2 – 3 рази, рутину – у 2 - 2,5 рази, значно зростає вміст токоферолів.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; тритикале; кафедра екології та екоменеджменту; якість зерна; зволоження зерна; відволоження зерна