Дослідження технології виробництва електроенергії з використанням газифікації підготовленої біомаси - П'яних, Костянтин Костянтинович; Серьогін, Олександр Олександрович; Осьмак, Олексій Олексійович; Кіпко, С. О. (My University, 2024)
Стрімке зростання частини децентралізованої генерації електроенергії, пов’язаної з використанням для її виробництва відновлюваних джерел енергії, є одним з основних напрямків сучасного розвитку енергогенеруючих систем. У статті узагальнено описано стан та напрямок розвитку світової та української енергетики. Коротко описано розвиток електрогенеруючого обладнання на базі газогенерації. Наведено результати дослідження технології виробництва електроенергії з використанням газифікації підготовленої біомаси. Наведено технологічні схеми підготовки генераторного газу на вимоги виробників до якості газоподібного палива у разі використання його як моторного палива в сучасних двигунах. Наведено методи визначення вмісту забруднюючих компонентів у газі, дані про склад конденсату, відібраного з генераторного газу. Наведена схема очищення газу призначена для використання твердих залишків процесу газифікації для очищення газу з готового біопалива. Наведено результати аналізу сорбційних властивостей коксозольного залишку та результати очищення газу з використанням його як фільтра. Наведено результати роботи комплексу з виробництва електроенергії методом газифікації. Показано, що екологічні показники установки по викидах CO та NOx в атмосферу відповідають вимогам Євро-5

The rapid growth of the part of decentralized power generation, associated with the use of renew-able energy sources for its production, is one of the main directions of the modern development of power generation systems. The article summarizes the state and direction of development of the world and Ukrainian energy industry. The development of electricity generating equipment based on gas generation is briefly described. The results of the study of electricity production technology using gasification of prepared biomass are given. The technological schemes for the preparation of generator gas as motor fuel and the requirements of manufacturers for the quality of gaseous fuel in the case of its use as motor fuel in modern engines are presented. Methods of determining the content of polluting components in gas, data on the composition of condensate taken from generator gas are given. The presented scheme of gas purification is intended for the use of solid residues of the gasification process for gas purification from finished biofuel. The results of the analysis of the sorption properties of coke-sol residue and the results of gas purification using it as a filter are given. The results of the operation of the complex for the production of electricity by the gasification method are given. It is shown that the environmental indicators of the installation in terms of CO and NOx emissio ns into the atmosphere meet Euro-5 requirements
Keywords: електроенергія; відновлювані джерела енергії; біомаса; газифікація; electricity; renewable energy sources; biomass; gasification; кафедра електропостачання і енергоменеджменту