Потенціал отримання електричної енергії за допомогою холодильної установки - Пилипенко, Олексій Юрійович; Голуб, Олександр Вікторович (My University, 2021)
Сучасні побутові та комерційні холодильні установки мають достатньо високі рівні енергоефективності, при цьому маючи необоротні втрати. Наприклад, теплота конденсації – компресор витрачає роботу на стиснення, а відповідно і нагрів холодоагенту. Вентилятори конденсаторів витрачають енергію на відвід теплоти конденсації в навколишнє середовище. В побутових холодильниках конденсатори повинні мати більшу площу теплообміну, а відповідно і металоємність, щоб забезпечити відвід теплоти конденсації без примусової циркуляції повітря. З іншого боку, пари холодильного агенту після випарника ще мають низьку температуру і можуть відводити теплоту від навколишнього середовища. На нашу думку, цю різницю потенціалів можливо використовувати для виробітку електроенергії за допомогою термоелектричних перетворювачів.

Modern household and commercial refrigeration units have sufficiently high levels of energy efficiency, while having irreversible losses. For example, the heat of condensation - the compressor uses compression work, and accordingly heats the refrigerant. Condenser fans generate energy from the visited heat of condensation in the environment. In domestic refrigerators, condensers must have a larger heat exchange area, and accordingly, a metal capacity, in order to ensure the removal of condensation heat without forced air circulation. On the other hand, the vapors of the refrigerant after the evaporator still have a low temperature and can remove heat from the environment. In our opinion, this potential difference can be used to generate electricity using thermoelectric converters.
Keywords: холодильна установка; TEM; refrigeration unit; генерація електроенергії; electricity generation; кафедра теплоенергетики та холодильної техніки