Продовольча безпека в контексті євроінтеграції, конкурентоспроможність галузі та ефективність системи контролю якості молочних продуктів - Данкевич, Андрій Євгенович; Данкевич, Віталій Євгенович (My University, 2024)
У багатьох країнах світу, Україна не виключення, спостерігається кількісний дефіцит харчових білків та жирів тваринного походження, через скорочення поголів’я корів, використання рослинних замінників, та зниження рівня економічної доступності якісного продовольства для широких верств населення. Мета даного дослідження полягає в тому, щоб завдяки аналізу зібраних статистичних, анкетних, аналітичних даних виробництва та переробки молока привернути увагу суспільства до якості молочних продуктів харчування на прикладі України та боротьбі із їх фальсифікацією рослинними жирами. Зважаючи на важливість даного питання і критичний стан розвитку галузі на сучасному етапі потрібні додаткові дослідження для розробки та вдосконалення теоретико-методичних та практичних засад оцінки ефективності та впливу галузі молочного скотарства на формування продовольчої безпеки країни. Що передбачає дослідження таких питань як: відродження вітчизняного виробництва на основі кращих европейських практик, обмеження використання трансжирів, покращення обізнаності населення

In many countries of the world, Ukraine is not an exception, there is a quantitative deficit of food proteins and fats of animal origin, due to a reduction in the number of cows, the use of plant substitutes, and a decrease in the level of economic availability of quality food for the general population. The purpose of this study is to draw society's attention to the quality of dairy food products on the example of Ukraine and fight against their falsification with vegetable fats, thanks to the analysis of the collected statistical, questionnaire, and analytical data of milk production and processing.Given the importance of this issue and the critical state of development of the industry at the current stage, additional research is needed to develop and improve theoretical, methodological and practical bases for evaluating the effectiveness and influence of the dairy industry on the formation of food security in the country.What involves the study of such issues as: the revival of domestic production based on the best European practices, limiting the use of trans fats, improving public awareness
Keywords: кафедра економіки і права; менеджмент; молочне скотарство; сталий розвиток сільських територій; продовольча безпека; бізнес-ефективність; контроль якості; management; dairy farming; sustainable development of rural territories; food security; business efficiency; quality control