Застосування біоцементації в контексті вирішення екологічних питань - Удимович, Віктор Миколайович (My University, 2021)
Портландцемент та похідні суміші є основою для сучасної будівельної галузі. На сьогодні цей матеріал використовується для будівництва і розвитку інфраструктурних об’єктів як житло, промислові виробництва, дороги тощо. Але виробництво подібних будівельних матеріалів вимагає створення складних інфраструктурних об’єктів та значних енергетичних затрат (портландцемент отримують за температури 950°С). У зв’язку із цим постає питання щодо створення недорогих але ефективних та довговічних будівельних матеріалів на основі продуктів біотехнології. Саме тому мікробноіндуковане осадження кальцію (МІОК) за допомогою мікроорганізмів, розглядається багатьма дослідниками як перспективний напрямок для забезпечення укріплення ґрунтів та називається біоцементацією. Portlandcement and derivative mixtures are the basis for the modern construction industry. Today, this material is used for the construction and development of infrastructure such as housing, industrial production, roads, etc. But the production of such building materials requires the creation of complex infrastructure and huge energy costs (portlandcement is obtained at a temperature of 950 °С). This raises the question of creating inexpensive but efficient and durable building materials based on biotechnology. That is why microbial-induced calcium precipitation (MIСР) by microorganisms is considered by many researchers as a promising way for soil strengthening and is called biocementation.
Keywords: біоцементація; мікробно-індуковане осадження кальцію; Sporosarcina pasterii; Bacillus subtilis; biocementation; microbiologically induced calcium precipitation; кафедра біотехнології і мікробіології