Рослинна уреаза для виробництва біоцементу - Ковшар, Ірина Дмитрівна; Стабніков, Віктор Петрович (My University, 2023)
Цемент є найпоширенішим штучним будівельним матеріалом у всьому світі, але його негативний вплив спонукає до пошуку нових альтернатив. Майже 8% світових викидів вуглекислого газу в навколишнє середовище припадає на виробництво цементу. В останні 15 років у світі ведуться активні дослідження по виробництву біоцементу, заснованого на отриманні нерозчинного карбонату кальцію (CaCO3) при використанні розчинів сечовини та CaCl2 при активності ферменту уреази. Cement is the most common artificial building material in the world, but its negative impact prompts the search for new alternatives. Almost 8% of global carbon dioxide emissions into the environment are due to cement production. In the last 15 years, active research has been conducted in the world on the production of biocement, based on the production of insoluble calcium carbonate (CaCO3) using solutions of urea and CaCl2 with the activity of the urease enzyme.
Keywords: біоцемент; уреаза; соя; biocement; urease; soybeans; legumes