Купажі олій – перспективне джерело поліненасичених жирних кислот для молочної промисловості - Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Белемець, Тетяна Олександрівна (My University, 2015)
У даній статті запропоновано розроблення складу купажів натуральних рослинних олій для часткової заміни жиру у молочних продуктах, що дозволить отримати продукти із максимально збалансованим жирнокислотним складом та співвідношенням поліненасичених жирних кислот ω-6 : ω-3. Здійснено літературний пошук за темою досліджень, проаналізовано жирнокислотний склад різних видів рослинних олій, на основі яких у подальшому пропонується створення купажів з функціональними властивостями та підвищеною біологічною цінністю. This article proposes the development of a composition of natural vegetable oil blends for the partial replacement of fat in dairy products, which will allow products with the maximum balanced fatty acid composition and ratios of polyunsaturated fatty acids ω-6: ω-3. A literary search was conducted on the subject of research, the fatty acid composition of different types of vegetable oils was analyzed, on the basis of which further the creation of blends with functional properties and increased biological value is proposed.
Keywords: жири рослинні; суміш рослинних олій; купаж рослинних олій; vegetable fats; mixture of vegetable oils; blends of vegetable oils; кафедра технології молока і молочних продуктів; кафедра біотехнології і мікробіології