Нехай труди і помисли щоденні дарують нам відраду у житті: сторінками видання «...Тому, що ти - поет: антологія віршів українських поетів-науковців» - Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2025)
У статті зроблено огляд нового антологічного видання творів українських митців-науковців різного профілю, яке побачило світ наприкінці 2024 року і було презентовано 10 квітня 2025-го у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Книгу «...Тому, що ти – поет», заголовком для якої послужив рядок із сонета Ігоря Качуровського, утверджено як найкраще на сьогодні представлення доробку поетів-учених, що допоможе осягнути концептуальні принципи та шляхи синтезу наукової та поетичної компоненти в інидвідуальному стилі автора. The article reviews a new anthological edition of the works of Ukrainian artists-scientists of various profiles, which was published at the end of 2024 and was presented on April 10, 2025 at the Taras Shevchenko National University of Kyiv. The book "...Because You Are a Poet", the title of which was a line from a sonnet by Igor Kachurovsky, is approved as the best presentation of the work of poets-scientists to date, which will help to understand the conceptual principles and ways of synthesizing the scientific and poetic components in the author's individual style.
У викладенні поетичних узагальнень митець-науковець, відповідно до логіки художньої мови, здатен сполучити абстрактні схеми та уявлення науки із силою і красою поетичного образу, який значно поглиблює їхній зміст. Поезія – це душевний стан людини, закоханої в іншу людину, в своє довкілля, в свою роботу. Саме закоханість допомагає створити поетичне бачення світу, а вже творчий задум автора, особливий стиль його мислення підкаже, яку форму – чи віршову, чи прозову, чи драматичну, чи есеїстичну – обрати, аби виплекати в ній свій неповторний образ довкілля. Очевидним є те, що самі автори, представлені у розкішному антологічному виданні, – досвідчені вчені (філологи, політологи, лікарі, біологи); відтак вони знаходять нестандартні шляхи образотворення.
Keywords: поезія; poetry; poet-scientists; поети-науковці; кафедра іноземних мов професійного спрямування