Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаПоліщук, Галина ЄвгеніївнаОсьмак, Тетяна ГригорівнаСапіга, Вікторія ЯрославівнаМихалевич, Артур Петрович2021-04-172021-04-172021Патент на винахід 123469 Україна, МПК А23С 23/00, A23L 5/10(2016.01). Спосіб виробництва запіканки овочевої / Кочубей-Литвиненко О. В., Поліщук Г. Є., Осьмак Т. Г., Сапіга В. Я., Михалевич А. П. ; заявник та патентовласник Національний університет харчових технологій. – № u201905881 ; заявл. 29.05.2019 ; опубл. 07.04.2021, Бюл. № 14.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/33383Спосіб виробництва запіканки овочевої, що включає підготовку суміші, перемішування, формування, укладання у форму та випікання, який відрізняється тим, що додатково отримують молочно-білкову основу, попередньо готують овочевий наповнювач, для чого миють овочі, буряк очищають від шкірки парою, розрізують та подрібнюють, нагрівають до температури 70...90 °С, проводять гідроліз протопектину рослинної тканини лимонною кислотою при рН 2,8...3,2 протягом 85...90 хв, моркву очищають, подрібнюють та бланшують за температури 85...90 °C протягом 10...12 хв, підготовлені буряк і моркву змішують за співвідношення 1:1, подрібнюють до стану пюре, яке вносять у суміш на етапі підготовки, додають концентрат сироваткових білків та проводять випікання за температури 180...185 °C протягом 35...40 хв. A method of producing a vegetable casserole, comprising preparing a mixture, mixing, shaping, shaping and baking, characterized in that in addition to obtaining a milk-protein base, pre-prepared vegetable filler, for which vegetables are washed, beets are peeled, cut and grind, heated to a temperature of 70 ... 90 ° C, conduct hydrolysis protopectin of plant tissue with citric acid at pH 2.8 ... 3.2 for 85 ... 90 min, carrots are cleaned, crushed and blanched at a temperature of 85 ... 90 ° C for 10 ... 12 min, prepared beets and carrots are mixed in a ratio of 1: 1, crushed to a state of puree, which is added to the mixture at the stage of preparation, add whey protein concentrate and bake at a temperature of 180 ... 185 ° C for 35 ... 40 minutes.запіканка овочевагідроліз протопектинуконцентрат сироваткових білківмолочно-білкова основаvegetable casseroleprotopectin hydrolysismilk-protein basewhey protein concentrateкафедра технології молока і молочних продуктівСпосіб виробництва запіканки овочевої (Патент на винахід № 123469)Technical Report