Бендерська (Дущак), Ольга ВячеславівнаБессараб, Олександр СеменовичГрегірчак, Наталія МиколаївнаШикирава, Аліна Володимирівна2018-12-192018-12-192018Аналіз мікробіологічної контамінації пряно-ароматичної сировини, що використовується в технологіях томатних соусів / О. В. Бендерська, О. С. Бессараб, Н. М. Грегірчак, А. В. Шикирава // Продовольчі ресурси : збірник наукових праць. - 2018. - №10. - С. 28-34.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/28612В статті проаналізовано стан ринку консервованих продуктів, а саме томатних соусів. Встановлено, що сучасні методи розширення асортименту та заходи щодо покращення якості продуктів перероблення томатів висувають підвищені вимоги до додаткових інгредієнтів – пряно-ароматичної сировини. The article analyzes the state of the market of sauces and finds that modern methods of expanding the range and measures to improve the quality of sauces put forward increased requirements for auxiliary materials - spice-aromatic raw materials. The qualitative composition of the microflora of spices is not yet sufficiently studied. Microbiological research in this area is of great practical importance, and mainly because of the addition of spices to foods, their bacterial contamination increases significantly. It has been established that spicy-aromatic raw material can be a large source of microbiological contamination of canned products, therefore, samples of spices used in the production of tomato sauces are selected as the subject of further analysis.uk-UKмікробіологіятоматні соусикорицякминперецьmicrobiologytomato saucescinnamoncuminpepperfood technologyкафедра технології консервуваннякафедра біотехнології і мікробіологіїАналіз мікробіологічної контамінації пряно-ароматичної сировини, що використовується в технологіях томатних соусівArticle