Холестеразана активність молочнокислих бактерій in vitro та in vivo - Старовойтова, Світлана Олександрівна (My University, 2012)
Досліджено холестеразная активність бактерій родів Lactobacillus і Bifidobacterium та їх композицій у культуральному середовищі - in vitro і на експериментальній моделі гіперхолестеринемії у мишей - in vivo . Показано, що всі досліджені штами мають високу холестеразной активністю in vitro в межах 7,64-62,37 %. Вивчення холестеразной активності in vivo показало , що всі досліджені культури молочнокислих бактерій , а також їх композиції , крім L. bulgaricus ІМВ В- 7281 : B. bifidum VK -1 , проявляють гіпохестерінеміческую активність в середньому на рівні 14-63 % , що в більшості випадків , вище ніж для сучасних гіпохолестеринемічну препаратів. Cholesteraze activity of probiotic bacteria of genera Lactobacillus and Bifidobacterium and their compositions in the cultural medium – in vitro and on the experimental model of hypercholesterolemia in mice – in vivo was studied. It was shown, that all of the studied strains had high cholesteraze activity in vitro and ranged between 7.64–62.37 %. Study of cholesteraze activity in vivo was shown, that all of the studied lactic acid bacteria and their compositions, except L. bulgaricus ІМВ В-7281:B. bifidum VK-1, had hypocholesterolemic activity on average level 14–63 %, that in some cases higher than for modern hypocholesterolemic drugs.
Keywords: молочнокислі бактерії; холестеразна активність; пробіотики; lactic acid bacteria; cholesteraze activity; probiotic; кафедра біотехнології і мікробіології