Удосконалення способу підготовки зерна - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна (My University, 2020)
Експериментально встановлено, що ІЧ-опромінення попередньо замоченого протягом 2-4 год зерна стимулює фізіологічні показники, зокрема енергію та здатність проростання, додатково інтенсифікує процеси синтезу вітамінів у зерні. Відмічено, що у процесі зазначеного комплексного оброблення зерна злакових культур кількість вітаміну С збільшується у 2 – 3 рази, токоферолів – у 3 - 4 рази, значно зростає вміст вітамінів групи В та фенольних сполук, порівняно з початковим вмістом. Встановлено, що опромінення зерна довше, ніж 60 секунд є небажаним через надмірне перегрівання зерна, що негативно впливає на процес біологічного активування. Так при інфрачервоному опроміненні 70-80 с. показники фізіологічної цінності зерна знижуються на 15-20 %, при дії інфрачервоного опромінення 80-100 с. – на 25-30 %.
Keywords: зерно; ІЧ-опромінення; фізіологічні показники; синтез вітамінів; grain of vitamin synthesis; IR irradiation; рhysiological indicators; of vitamin synthesis; кафедра технології оздоровчих продуктів