Викиди діоксиду вуглецю на українських вугільних теплових електростанціях - Вольчин, Ігор Альбінович; Гапонич, Людмила Станіславівна (My University, 2018)
Останні роки у світовій енергетиці відбулися зміни, що зумовили новий напрям розвитку об ’єднаної енергетичної системи України — це боротьба з посиленням «парникового ефекту», в тому числі скорочення викидів діоксиду вуглецю. Перед енергетиками України стоїть завдання переходу на шлях низьковуглецевого розвитку відповідно до європейського екологічного законодавства та національних інтересів. Стратегія заходів зі зменшення викидів СО2 в енергетиці має полягати у широкому впровадження екологічно чистих енергоефективних і низьковуглецевих технологій. Україна в 2014 р. підписала та ратифікувала Угоду про асоціацію з ЄС. Однією з вимог, що висуваються в Угоді, є встановлення процедур моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів від енергетичних установок. Основою системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів є сукупність методик для оцінки викидів парникових газів. На сьогодні в енергетиці України немає єдиної обов’язкової методики розрахунку викидів СО2, яка б базувалася на використанні коефіцієнта викидів, що враховує теплоту згоряння палива, як того вимагає Директива 2003/87/ЄС.
Keywords: енергетика; екологія; thermal power plant; теплова електростанція; energy; димові гази; flue gases; діоксид вуглецю; carbon emission factor; коефіцієнт емісії вуглецю; теплота згоряння вугілля; heat of combustion of coal