Олішевський, Валентин ВікторовичМаринін, Андрій ІвановичДашковський, Юрій ОлександровичТкаченко, Сергій ВолодимировичЩербаков, О. Б.2012-01-242012-01-242011Антимікробний вплив препаратів наночастинок металів на мікрофлору харчових продуктів / В. В. Олішевський, А. І. Маринін, Ю. О. Дашковський, С. В. Ткаченко, О. Б. Щербаков // Ukrainica Bioorganica Acta. - 2011. - № 1. - С. 46-52.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/118Встановлено антимікробну дію препаратів наночастинок металів (ПНМ) Ag, Au, CeO2 в низьких концентраціях (0,5-7,5 мг/л) на чисті культури мікроорганізмів Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2 і Saccharomyces cerevisiae ОБ-3. Визначено посилення на один-два порядки антимікробної дії ПНМ Ag в композиції з ПНМ Au на чисті культури мікроорганізмів (В. subtilis БТ-2, S. cerevisiae ОБ-3). Встановлено тривалу антимікробну дію ПНМ Ag на мікрофлору непастеризованого пива, а саме зниження на 16 % бактеріальної та на 41 % дріжджової мікрофлори через 504 год (21 доба) експозиції. The antimicrobial action of preparations nanoparticles metals (PNM) Ag, Au, CeO2 in low concentration (0,5-7,5 mg/l) on pure growths of microorganisms Escherichia coli, Bacillus subtilis and Saccharomyces cerevisiae is defined. The augmentation at one-two order of the antimicrobial action PNM Ag is positioned, at addition PNM Au on pure growths of microorganisms (В. subtilis, S. cerevisiae). Established long-term antimicrobial effect on the microflora PNM Ag unpasteurized beer, such as a decrease of 16% of bacterial and yeast microflora of 41% over 504 h (21 day) exposure.uk-UKпрепарати наночастинок металівzeta-потенціалантимікробні властивостіконтамінуюча мікрофлораzeta-потенциалpreparations nanoparticles metalszeta-potentialantimicrobial propertiescontaminating a microfloranot pasteurized beerкафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуванняАнтимікробний вплив препаратів наночастинок металів на мікрофлору харчових продуктівArticle