Антимікробний вплив препаратів наночастинок металів на мікрофлору харчових продуктів - Олішевський, Валентин Вікторович; Маринін, Андрій Іванович; Дашковський, Юрій Олександрович; Ткаченко, Сергій Володимирович; Щербаков, О. Б. (My University, 2011)
Встановлено антимікробну дію препаратів наночастинок металів (ПНМ) Ag, Au, CeO2 в низьких концентраціях (0,5-7,5 мг/л) на чисті культури мікроорганізмів Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2 і Saccharomyces cerevisiae ОБ-3. Визначено посилення на один-два порядки антимікробної дії ПНМ Ag в композиції з ПНМ Au на чисті культури мікроорганізмів (В. subtilis БТ-2, S. cerevisiae ОБ-3). Встановлено тривалу антимікробну дію ПНМ Ag на мікрофлору непастеризованого пива, а саме зниження на 16 % бактеріальної та на 41 % дріжджової мікрофлори через 504 год (21 доба) експозиції. The antimicrobial action of preparations nanoparticles metals (PNM) Ag, Au, CeO2 in low concentration (0,5-7,5 mg/l) on pure growths of microorganisms Escherichia coli, Bacillus subtilis and Saccharomyces cerevisiae is defined. The augmentation at one-two order of the antimicrobial action PNM Ag is positioned, at addition PNM Au on pure growths of microorganisms (В. subtilis, S. cerevisiae). Established long-term antimicrobial effect on the microflora PNM Ag unpasteurized beer, such as a decrease of 16% of bacterial and yeast microflora of 41% over 504 h (21 day) exposure.
Keywords: препарати наночастинок металів; zeta-потенціал; антимікробні властивості; контамінуюча мікрофлора; zeta-потенциал; preparations nanoparticles metals; zeta-potential; antimicrobial properties; contaminating a microflora; not pasteurized beer; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування