Автоматизована система передачі даних про стан об’єктів критичної інфраструктури із застосуванням сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій - Чумаченко, Сергій Миколайович; Парталян, А. С.; Мошенський, Андрій Олександрович; Сукало, Максим Леонідович; Філатова, Л. Д. (My University, 2021)
В статті приведено результати дослідження авторів щодо застосування сучасних інфор-маційно-телекомунікаційних технологій для передачі моніторингової інформації про стан об’єктів критичної інфраструктури. На сьогоднішній день ці об’єкти є ключовими для роботи систем жит-тєзабезпечення країни та підтримки на належному рівні техногенної і кібербезпеки існуючої інфра-структури. Велике значення в умовах росту техногенних аварій і катастроф приділяється розробці сучасних підходів для системи попередження та моніторингу надзвичайних ситуацій на потенційно небезпечних об’єктах критичної інфраструктури. Значні зусилля зосереджуються на створенні ре-альних технічних рішень побудови бездротових сенсорних мереж з використанням інтелектуаль-них моніторингово-сигнальних датчиків, безпілотних літальних апаратів і геоінформаційних техно-логій для забезпечення оперативного моніторингу таких об’єктів та прилеглих територій.
Keywords: критична інфраструктура; діапазон частот; ретрансляція; маршрутизатор; пропускна здатність; critical infrastructure; frequency range; relay; router; bandwidth; кафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки