Створення композицій радіопротектор ної дії для захисту організму людини від малих доз іонізуючої радіації - Сімахіна, Галина Олександрівна; Межубовський, Олександр Михайлович; Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2021)
У даній статті здійснено науково обґрунтований вибір рослинних джерел сполук із підвищеним вмістом компонентів радіопротекторної, адаптогенної та антиоксидантної дії. Вони мають антигістамінні та антигеморагічні властивості, сприяють виведенню радіонуклідів і важких металів, нормалізують окремі ланки метаболізму. На основі підібраних рослин можна створювати різноманітні композиційні суміші цільового призначення. The authors of the presented article accomplished the scientifically proven selection of plant-based compounds with obvious radioprotective, adaptogenic, and antioxidant actions. There was shown that these compounds, alongside with mentioned above, have high anti-histamine and anti-hemorrhage properties, help remove the radionuclides and heavy metals from the organism, and normalize the certain links of metabolism. Henceforth, it would be expedient to use plant-based substances to create various compositional mixtures with special purposes.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; опромінення; радіонукліди; декорпорація; радіопротектори; адаптогени; антиоксиданти; radiation; radionuclides; decorporation; radioprotectors; adaptogenes; antioxidants; кафедра іноземних мов професійного спрямування