Чебаненко (Омельченко), Христина ВолодимирівнаПолумбрик, Максим ОлеговичПасічний, Василь МиколайовичЛитвяк, Володимир Володимирович2019-11-262019-11-262016Збагачення варених ковбасних виробів β-циклодекстрин-йодом / Х. В. Омельченко, М. О. Полумбрик, В. М. Пасічний, В. В. Литвяк // Перспективи розвитку м'ясної, молочної та олієжирової галузей у контексті євроінтеграції : програма і матеріали п'ятої Міжнародної науково-технічної конференції, 7–8 листопада 2016 р. – Київ : НУХТ, 2016. – С. 17–18.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/30439Лабораторними методами було досліджено і визначено ступінь утримання йоду під час технологічної обробки та його рівномірний розподіл всередині харчової матриці. Для визначення ефективності збагачення вареного ковбасного виробу, була виготовлена партія ковбасних виробів для проведення клінічних досліджень серед обраної групи в 31 особу, які включили визначення йоду в сечі, визначення вмісту тиреотропного гормону, вільного тироксину та розміру щитовидної залози до і після вживання порції продукту, який містив 100 мкг йоду. В результаті проведених досліджень було визначено, що вживання вареного ковбасного виробу, збагаченого отриманим нами комплексом, у кількості, яка складає добову потребу в йоді, помітно підвищує йодний статус, що показують результати йодурії.uk-UKйодзбагаченняварені ковбасистабільністьiodineenrichmentboiled sausagesstabilityкафедра технології м’яса і м’ясних продуктівкафедра харчової хіміїЗбагачення варених ковбасних виробів β-циклодекстрин-йодомThesis