Чинники впливу на зміни та стратегічний вибір в управлінні інвестиційною діяльністю організацій на прикладі підприємств харчової промисловості - Стахурська, Світлана Антонівна (My University, 2025)
Досліджуються чинники, що зумовлюють динаміку змін у сучасних соціально-економічних системах та визначають стратегічний вибір підприємств у сфері управління інвестиційною діяльністю. Розкрито природу зовнішніх і внутрішніх чинників впливу, а також роль творчої ініціативи людей як каталізатора змін. Аналізуються особливості організаційних трансформацій у підприємствах харчової промисловості, включно зі структурними змінами, інноваційними процесами та інтеграційними формами розвитку (злиття, поглинання, диверсифікація). Розглядаються напрями адаптації інвестиційної стратегії підприємств до глобальних мегатрендів, Цілей сталого розвитку та викликів, спричинених пандемією COVID-19 і збройною агресією РФ проти України. Значну увагу приділено специфіці формування інвестиційної стратегії на різних етапах життєвого циклу підприємства, взаємозв’язку інвестиційної, інноваційної та продуктової стратегій, а також особливостям інвестування в технологічні, організаційні та продуктові інновації. На прикладі підприємств харчової промисловості висвітлено практичні аспекти трансформації бізнес-моделей, цифровізації, розширення виробничих потужностей, диверсифікації продуктового портфеля та розвитку ринку інноваційних харчових продуктів, зокрема рослинних альтернатив. The factors that determine the dynamics of change in modern socio-economic systems and determine the strategic choices of enterprises in the field of investment management are studied. The nature of external and internal influencing factors is revealed, as well as the role of human creative initiative as a catalyst for change. The peculiarities of organizational transformations in food industry enterprises are analyzed, including structural changes, innovative processes, and forms of integration (mergers, acquisitions, diversification). The directions of adaptation of the investment strategy of enterprises to global megatrends, Sustainable Development Goals, and challenges caused by the COVID-19 pandemic and the armed aggression of the Russian Federation against Ukraine are considered. Considerable attention is paid to the specifics of forming an investment strategy at different stages of an enterprise's life cycle, the interconnection between investment, innovation, and product strategies, as well as the peculiarities of investing in technological, organizational, and product innovations. Using the example of food industry enterprises, the practical aspects of business model transformation, digitalization, expansion of production capacities, diversification of the product portfolio, and development of the market for innovative food products, in particular plant-based alternatives, are highlighted.
Keywords: стратегічні зміни; інвестиційна стратегія; життєвий цикл підприємства; мегатренди; сталий розвиток; strategic changes; investment strategy; food industry; business life cycle; megatrends; sustainable development; кафедра економіки праці та менеджменту; кафедра економіки праці та менеджменту