Спосіб автоматичного керування технологічним об’єктом на основі прогностичних моделей (Патент на корисну модель № 97566) - Кишенько, Василь Дмитрович; Ладанюк, Анатолій Петрович; Ковпак, Роман Васильович (My University, 2015)
Спосіб автоматичного керування технологічним об'єктом на основі прогностичних моделей передбачає визначення сигналу розузгодження, формування керуючої дії згідно з пропорційно- інтегрально-диференціальним законом, визначення прогнозної складової і формування керуючої дії на виконавчий механізм шляхом алгебраїчного додавання керуючої дії від контролера і прогнозної складової на суматорі. Сигнал розузгодження розділяється на трендову, періодичну і випадкову складові, для кожної з якої на основі відповідних математичних моделей формуються окремі складові прогнозу, що надходять на суматор. Method of automatic control technology object based on predictive models involves determining the error signal, forming control action in accordance with proportsiyno- integral-differential law, determination of forecasting and forming part of the control action on power by algebraic addition of the control actions of the controller and predictive component to the adder . Error signal is divided on trend, periodic and random components, each of which is based on appropriate mathematical models are formed separate components prognosis coming to the adder.
Keywords: автоматичне керування; технологічний об'єкт; прогнозування; модель; avtomatychnt control; technology object; forecasting; model; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка