Чи можливий принцип золотого перерізу у вільному вірші? - Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2011)
У статті виконаний гармонійний аналіз віршів так званого "белокуровского циклу" Василя Голобородька з позицій "золотого перетину". Показано, що апріорі стійкий (для метричного віршування) кульмінаційний пункт твори, відзначений точкою "золотого перетину", у вільному вірші може міняти місце відповідно до гармонійністю слого-і строфораздела, акцентування і кількості слів у рядку, тим самим залучаючи до створення "пуанта "вірші більш широкий асоціативний ряд. The article presents an analysis of some poems from the so-called „Bilokurian cycle" by Vasyl Holoborod’ko with „golden section" principled considered there. There was shown that the “golden" climax point (which would a priori be stable for a metric verse work) may change its place in a free verse poem according to the number of stanzas, syllables, accents or lines. That is the way for a poet to involve the wider associative row to create the strong and lapidary Wendepunkt in the poem.
Keywords: золотий переріз; гармонія; поезія; вільний вірш; творчість В.Голобородька; пуант; кафедра гуманітарних дисциплін; golden section; harmony; poetry; free verse; work V.Holoborodka; pointe