Руднєва, Марина Григорівна2014-10-232014-10-232010Руднєва, М. Г. Суспільно-географічні аспекти формування виноробних кластерів Нової Зеландії / М. Г. Руднєва // Шевченківська весна : матеріали Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених. – 2010. – Вип. VIII. – С.175-177.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/17571Протягом останніх десятиліть виноробна промисловість Нової Зеландії зазнала істотних перетворень. У дослідженні розглянуто низку суспільно-географічних факторів, що сприяли цій успішній трансформації. Формування кластерів у більшості виноробних регіонів – один з провідних факторів конкурентоспроможності країни на світовому винному ринку. Проаналізовано формування та розвиток винних кластерів Нової Зеландії. Особливу увагу приділено уже сформованим та всесвітньо відомим кластерам Вайпара, Вайрарапа та Вайкато. The New Zealand’s wine industry has performed remarkably well internationally over the past decades. This paper explores the socio-geographically factors that have supported this successful performance. Formation of clusters in the major wine-producing regions - one of the leading factors of competitiveness of New Zealand on the global wine market. This paper analyses the wine clusters, located in New Zealand, in relation to formation, operation, evolution and impact. Particular attention is given to the world-famous, already-formed clusters of Canterbury (Vaypara), Wairarapa and Waikato.uk-UKкластервиноробний кластервинний кластерНова ЗеландіяВайкатоВайпараclusterwinemaking clusterwine clusterNew ZealandVayparaWairarapaWaikatoкафедра туристичного та готельного бізнесуСуспільно-географічні аспекти формування виноробних кластерів Нової ЗеландіїThesis