Заєць, Наталія АнатоліївнаШтепа, Володимир Миколайович2021-03-182021-03-182019Заєць, Н. А. Концепція використання водоочисного електродіалізного обладнання при нештатних ситуаціях на харчових виробництвах / Н. А. Заєць, В. М. Штепа // Наукові праці НУХТ. – 2019. – Т. 25, № 2. – С. 160–169.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32907У статті оцінено актуальність вирішення науково-технічного завдання удосконалення підходів щодо видалення забруднювачів зі стічних вод харчових виробництв з урахуванням нештатних ситуацій. Виділено ключові забруднювачі стоків молокозаводу, хлібокомбінату, спиртового та цукрового підприємств. На основі систематизації типів забруднювачів стічних вод підприємств сформовано перелік забруднювачів із найбільшими концентраціями та представлено типові способи їх усунення. Запропоновано класифікацію забруднювачів стічних вод і способів їх очищення, виходячи зі специфіки реальних об ’єктів за допомогою аналізу рекомендацій нормативних документів проектування систем очищення стоків до гранично допустимих концентрацій. Розроблено градацію нештатних ситуацій у контексті екологічної безпеки довкілля та здатності очисних споруд протидіяти їхнім негативним наслідкам. Архітектуру системи видалення забруднювачів із стоків харчових виробництв доповнено блоком утилізації концентрованих стічних вод. Проаналізовано існуючі технічні рішення глибокого водоочищення та запропоновано при нештатних ситуаціях використовувати електротехнологічний комплекс електродіалізної установки. Проведено імітаційну оцінку енергетичних параметрів використання електродіалізного обладнання при різних статичних значеннях якості водного розчину та експлуатаційних показників. Розрахунок параметрів імітаційного дослідження процесу електродіалізного водоочищення базувався на типових рекомендаціях проектування електродіалізерів, а значення витрат стічних вод змінювалось від 20 м3/год до 110 м3/год із кроком 30 м3/год. Отримані результати імітаційної оцінки продемонстрували прийнятність запропонованого підходу застосування електротехнологій при нештатних ситуаціях на харчових виробництвах.otherкафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюкаелектротехнологічний комплексelectrotechnological complexавтоматизаціяautomationнештатна ситуаціягранично допустима концентраціяabnormal situationmaximum allowable concentrationКонцепція використання водоочисного електродіалізного обладнання при нештатних ситуаціях на харчових виробництвахArticle