Ковальова, Світлана ОлександрівнаМазур, Лариса МихайлівнаМірошников, Олег МиколайовичДудка, Олена МиколаївнаКоробка, Юлія Володимирівна2019-04-202019-04-202018Дослідження жирнокислотного складу олії плодів обліпихи крушиновидної методами ЯМР 1Н спектроскопії та газорідинної хроматографії / С. О. Ковальова, Л. М. Мазур, О. М. Мірошников, О. М. Дудка, Ю. В. Коробка // International Trends in Science and Technology : Proceedings of the VI International Scientific and Practical Conference, Warsaw, Poland, 2018, September 30. - Vol. 2. – P. 45-49.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/29014Склад рослинної олії залежить не тільки від частини рослини, з якої вона отримана, але й від сорту рослин і регіону, де вона вирощується. Досліджено жирнокислотний склад зразка олії, отриманого з м‘якоті ягід обліпихи, методами ЯМР 1H спектроскопії та газорідинної хроматографії (ГРХ). Отримані результати порівнювали з даними хімічного аналізу. Зразок олії обліпихи характеризується наявністю переважно мононенасичених вищих кислот, у тому числі крім домінуючої олеїнової кислоти, також однією з найважливіших омега-7 для фізіології людини - пальмітолевої кислоти. Домінуючим представником насичених компонентів є пальмітинова кислота. Результати, отримані методом ГРХ, також демонструють незначну присутність поліненасичених жирних кислот, включаючи Омега-3. The composition of plant oil depends not only on the part o f the plant it is obtained from, but also on the plant variety and the region where it is grown. The fatty-acid composition of the oil sample obtained from pulp o f sea buckthorn berries was studied by NMR 1H spectroscopy and gasliquid chromatography (GLC). The results obtained were compared with the chemical analysis data. The fatty-acid composition o f the sea-buckthorn oil sample is characterized by the presence ofpredominantly monounsaturated higher acids, including besides the dominant oleic acid, also one of the most important Omega-7s for human physiology - palmitoleic acid. The dominant representative of saturated components is palmitic acid. The results obtained by GLC also show a slight presence of polyunsaturated fatty acids, including Omega-3s.uk-UKоліяжирні кислотиобліпихапальмітолеїнова кислотахроматографіяспектроскопіяoilfatty acidssea buckthornpalmitoleic acidoleic acidchromatographyspectroscopyкафедра харчової хіміїДослідження жирнокислотного складу олії плодів обліпихи крушиновидної методами ЯМР 1Н спектроскопії та газорідинної хроматографіїOther