Підприємницьке середовище та його вплив на ефективність господарської діяльності малих підприємств (на прикладі харчової промисловості Волинської області) - Гудзь, Юрій Федорович (My University, 2011)
Дисертація на здобуття наукового степеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04. – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Київ, 2011. Дисертація присвячена розробці науково-методичних основ та практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності господарської діяльності малих підприємств харчової промисловості в нестабільному підприємницькому середовищі. Розвинуто теоретичні засади підприємницького середовища в ринкових умовах господарювання. Здійснено розмежування категорій господарське середовище та підприємницьке середовище. Розглянуто та поглиблено теорію ефективності господарської діяльності малих підприємств. Розвинуто підходи до оцінки підприємницького середовища, формування його оптимального стану на основі використання математичних методів моделювання. Здійснено оцінку ефективності господарської діяльності малих підприємств харчової промисловості регіону з використанням інтегрального показника. Встановлено рейтинг малих підприємств харчової промисловості за рівнем досягнутої економічної ефективності в умовах невизначеності підприємницького середовища.Запропоновано методику визначення показників-індикаторів можливості припинення господарської діяльності підприємств внаслідок впливу загроз і викликів підприємницького середовища. Надані науково-практичні рекомендації щодо вибору альтернативи господарської діяльності малими підприємствами залежно від стану підприємницького середовища. Обґрунтовано шляхи розвитку партнерства малих підприємств харчової промисловості у сучасному підприємницькому середовищі. Здійснено прогноз ефективності діяльності малих підприємств харчової промисловості, що побудований на основі методів математичного моделювання економічних процесів.

Dissertation for the receiving the scientific degree of Candidate of economic sciences on a specialty 08.00.04 – economy and management of the enterprises (by economic activities). – Kyiv , National university food technologies, 2011. The dissertation is devoted to development of scientifically methodical bases and practical recommendation, realization of which will enable to promote profitability of enterprises of small enterprises of the food industry in an unstable business environment. The development of theoretical basis of business environment in market conditions are researched. There was given the differences between the economic environment and business environment. It was considered and improved the theory and efficiency of economic activity of small enterprises. There were developed the approaches to assessing the business environment of its optimal state on the bases of mathematical modeling techniques. There was created the evaluation of economic activity of small food processing industry in the region using the integral index. There was established the rating of small enterprises of food industry according to economic efficiency achieved in conditions of uncertain business environment. It is suggested the method of determination of indicators of stopping economic activity of enterprises because of the impact of threats and challenges of business environment. It is given the scientific and practical recommendations for choosing an alternative economic activity of small enterprises depending on the business environment. The matrix of values alternatives is created in uncertain business environment; criteria for decision making are determined. The ways of developing partnerships of small food processing industry in the modern business environment in the context of partnerships in franchising, leasing, subcontracting, outsourcing, and outstaffing cluster model entities are explained. The forecast of the effectiveness of small food industry is made, that is based on the basis of mathematical modeling of economic processes. It is suggested the directions of increasing their efficiency, which comprehensively cover the activities of national, regional level and enterprise level.
Keywords: партнерство; підприємницьке середовище; господарська діяльність; малі підприємства; харчова промисловість; ефективність; рейтинг; інтегральний показник; partnership; business environment; economic activity; small enterprises; food industry; efficiency; rating; the integral index