Strashynskyi, IgorFursik, OksanaPasichnyi, VasylMarynin, AndriyGoncharov, Georgi2023-02-062023-02-062016Influence of functional food composition on the properties of meat mince systems / I. Strashynskiy, O. Fursik, V. Pasichniy, A. Marynin, G. Goncharov // Eastern-European journal of enterprise technologies. – 2016. – Vol. 6, Issue 11–84. – P. 53–58.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/38976In the technology of meat products, a promising direction research is the use of functional summaries shey For the improvement of minced meat systems of boiled kov- bass used the developed and researched functional a food composition containing a complex of proteins preparations with hydrocolloids. It was established that it was introduced addition to the composition of minced meat improves and stabilizes them functional-technological and structural-mechanical properties The obtained results prove the promising the ability to replace part of the meat raw material with a created one composition. У технології м’ясопродуктів перспективним напрям- ком досліджень є використання функціональних сумі- шей. Для удосконалення фаршевих систем варених ков- бас використали розроблену і досліджену функціональну харчову композицію, яка містить комплекс білкових препаратів з гідроколоїдами. Встановлено, що її внесен- ня до складу м’ясних фаршів покращує та стабілізує їх функціонально-технологічні та структурно-механічні властивості. Отримані результати доводять перспек- тивність заміни частини м’ясної сировини створеною композицією.enкафедра технології м’яса і м’ясних продуктівminced cooked sausagesprotein-rich compositionfunctional and technological propertieseffective viscosityultimate shear stressфарші варених ковбасбілоквмісна композиціяфункціонально-технологічні властивостіефективна в’язкістьграничне напруження зсувуInfluence of functional food composition on the properties of meat mince systemsArticle