Предиктивне обслуговування компенсаторів температурного видовження проводів повітряних ліній електропередавання виготовлених на основі сплавів з ефектом пам’яті форми - Романюк, Володимир Тарасович (My University, 2022)
Деградація термокомпенсаторів, виготовлених на основі сплавів з ефектом “пам’яті форми”, що встановлюються на повітряних лініях електропередавання створює небезпечні умови через наближення проводів до землі або об’єктів, що знаходяться під проводами. Підвищення надійності термокомпенсаторів можна досягти шляхом реалізації сучасного способу проведення робіт з технічного обслуговування та ремонтів – системи предиктивного обслуговування (predictive maintenance). В статті обґрунтовується те, що контролюючи протягом терміну експлуатації термокомпенсатора відстань між нижньою точкою проводу (підвішеного між двома сусідніми опорами) та землею/об’єктом під проводом або стрілу провисання при спрацюванні термокомпенсатора, можна оцінювати стан термокомпенсатора. Також розглядаються можливі напрямки реалізації такої системи, а саме, досліджуються різні способи вимірювання вказаної дистанції та способи контролю за температурою проводів, оскільки її значення важливе для отримання коректних даних.

Degradation of thermal compensators based on shape memory alloys that are installed on overhead power lines creates dangerous conditions because power line wires get closer to the ground or objects under these wires. It is possible to increase the reliability of thermal compensators by implementing a modern repair and maintenance technique - predictive maintenance. The article substantiates that by measuring the sag, or the distance between the lowest point of the wire in the span and the ground/object under the wire during the service life of the thermal compensator, it is possible to evaluate the condition of the thermal compensator. The article also contains a review of possible ways of implementing such a system. In particular, different methods of distance measuring and also wire temperature monitoring were reviewed because the wire's temperature is important for achieving the correct results.
Keywords: ефект пам'яті форми; лінія електропередавання; стріла провисання; термокомпенсатор; предиктивне обслуговування; shape memory effect; power line; sag; thermal compensator; predictive maintenance; кафедра електропостачання і енергоменеджменту