Удосконалення системи і структури харчування військовослужбовців ЗСУ: теоретичні і практичні аспекти - Сімахіна, Галина Олександрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Маслійчук, Ольга Богданівна (My University, 2025)
Тема вдосконалення та оптимізації раціонів харчування військовослужбовців завжди залишається актуальною, для України - з 2015 року. Це визначило мету даної роботи: її реалізовано у різноаспектних теоретичних дослідженнях. Зокрема, проаналізовано зміни у законодавстві щодо вдосконалення системи і організації продовольчого забезпечення військовиків ЗСУ; зроблено акцент на нововведеннях, пов’язаних із імплементацією вегетаріанських продуктів до раціонів харчування; проведено оцінку їхнього компонентного складу за показниками «користь», «ризики»; обґрунтовано необхідність розроблення нових продуктів, збагачених біоантиоксидантами, які забезпечують різнобічні впливи на організм. The topic of improvement and optimization of rations for military personnel always remains relevant, from 2015 - especially for Ukraine. This fact conditioned the purpose of this work, which is hereinafter realized in multi-faceted theoretical studies. Particularly, we analyzed the changes in Ukrainian legislation, concerning the improvement of system and organization of supplying the AFU military personnel with food; accentuated the novelties connected with implementation of vegetarian foodstuffs into rations; estimated the composition of foods regarding the factors ‘utility’ and ‘risks’; proved the necessity to design the new food products fortified with bioantioxidants that impact the human body in different ways.
Keywords: військовослужбовці; кафедра технології молока і молочних продуктів; кафедра технології оздоровчих продуктів; вегетаріанське харчування; біоантиоксиданти; традиційне харчування