Спосіб виробництва сметани дієтичної, збагаченої сироватковими білками - Михалевич, Артур Петрович; Поліщук, Галина Євгеніївна; Сапіга, Вікторія Ярославівна; Костенко, Олена Валентинівна; Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Осьмак (Федченко), Тетяна Григорівна (My University, 2025)
Винахід стосується способу виробництва сметани дієтичної, збагаченої сироватковими білками, в якому приймають та оцінюють якість білкового компоненту, приймають та оцінюють якість незбираного молока, яке очищають, охолоджують, тимчасово резервують, підігрівають за температури 40-45 °С, сепарують, після чого складають суміш з вершків та білкового компонента, пастеризують суміш за температури 92-96 °С з витримкою 15-20 с, гомогенізують суміш за тиску 8-10 МПа та температури 60-65 °С, заквашують і сквашують, охолоджують до температури 18-20 °С, фасують, охолоджують і відправляють на дозрівання за температури 2-6 °С протягом 12 год, при цьому як білковий компонент використовують гідролізований концентрат демінералізованої сироватки з масовою часткою сухих речовин 40 %, який додають у кількості 20-30 % до вершків під час етапу складання суміші, після чого проводять фільтрування суміші, заквашування і сквашування проводять за температури 28-32 °С протягом 6-8 год до моменту досягнення титрованої кислотності 60-75 °Т.
Keywords: сметана дієтична; сироваткові білки; гідролізований концентрат демінералізованої сироватки; diet sour cream; serum proteins; hydrolyzed demineralized whey concentrate; кафедра технології молока і молочних продуктів; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв