Шляхи метаболізму гліцерину у продуцентів поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017, Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 ТА Nocardia vaccinii К-8 - Мащенко, Оксана Юріївна; Шулякова, Марія Олександрівна (My University, 2012)
Встановлено, що у продуцентів поверхнево-активних речовин (ПАР) Rhodococcus еrythropoUs ІМВ Ас-5017, Acinetobacter сalcoaceticus ІМВ В-7241 та Nocardia vaccimi К-8 катаболізм гліцерину до дигідроксиацетонфосфату може здійснюватись двома шляхами:через гліцерин-3-фсфат і через дигідроксиацетон. Окиснення гліцерину у штамів ІМВ В-7241, ІМВ Ас-5017 та К-8 каталізується двома ферментами: ПХХ-залежною гліцериндегідрогеназою та НДМА-залежною алкогольдегідрогеназою. Отримані дані є вихідними для вдосконалення технологій мікробного синтезу.
Keywords: Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017; Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241; Nocardia vaccinii K-8; поверхнево-активні речовини; метаболізм гліцерин; активність ферментів; glycerol metabolism; enzyme activity; surfactants; кафедра біотехнології і мікробіології