Система діагностики емоційного стану людини-оператора аеронавігаційної системи - Сікірда, Юлія Володимирівна; Шмельова, Тетяна Федорівна; Бєляєв, Юрій Борисович (My University, 2015)
У статті запропоновано систему моніторингу змін емоційного стану людини-оператора аеронавігаційної системи в екстремальних ситуаціях, засновану на використанні апріорних моделей діяльності оператора, побудованих на основі апостеріорних досліджень фактичного матеріалу розслідування авіаційних подій. За критерієм Найквіста визначено стійкість ергатичної системи «людина-оператор — повітряне судно» при деформаціях емоційного досвіду оператора. Розроблено комп’ютерну програму «Діагностика емоційного стану людини-оператора». Моніторинг поточного емоційного стану людини-оператора аеронавігаційної системи, діагностика деформацій емоційного досвіду та визначення функціональної стійкості оператора дозволить своєчасно запобігати розвитку позаштатної польотної ситуації. The system of monitoring of the emotional condition changes of a human-operator of air navigation system in the extreme situations, based on the use of apriori models of the operator activity which are built on the posteriori researches of actual material of the aviation accidents investigation, was proposed. According to the Nyquist criterion, the stability of ergatic system “human-operator - aircraft” during the deformations of operator’s emotional experience was defined. The computer program called Diagnostics of the Emotional Condition of Human-Operator was developed. Monitoring of the current emotional condition of a human-operator of air navigation system, diagnostics of the deformations of emotional experience and determination of the operator’s functional stability will allow to prevent the development of the flight accident.
Keywords: емоційний стан; деформація емоційного досвіду; параметри пілотування; моніторинг; стійкість ергатичної системи; діагностичний модуль; emotional condition; deformation of emotional experience; parameters of piloting; monitoring; ergatic system stability; diagnostics module; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка