Дослідження інтерфероногених властивостей композиції потенційного пробіотичного препарату та культур L. delbrueckii subsp. bulgaricus LB86, L. rhamnosus V® порівняно з комерційними препаратами Del-Immune V® та Лактобактерин - Тимошок, Наталія Олександрівна; Шинкаренко, Любов Миколаївна; Старовойтова, Світлана Олександрівна; Співак, Микола Якович (My University, 2009)
Імуномодулятор Del-Immune V® - структурні компоненти мурамілпептиди та нуклеопротеїди штаму L. rhamnosus V® (Boulder, Colorado, USA). Одноразове пероральне введення композиції лактобактерій та досліджених культур L. delbrueckii susp. bulgaricus LB86 ВКПМ-В-5788 та L. rhamnosus V® або препаратів порівняння Del-Immune V® та Лактобактерин супроводжувалося індукцією ІФН. Сталий рівень циркулюючого ІФН визначали на 6 та 24 год. після введення дослідних препаратів, який складав для L. delbrueckii susp. bulgaricus LB86 ВКПМ-В-5788 та L. rhamnosus V® 4,2 та 4,3 log2 од/мл, а для препаратів Del-Immune V® та Лактобактерин 4,0 та 3,9 log2 од/мл, для композиції лактобактерій 3,7 log2 од/мл проти 2 log2 од/мл в контролі.
Keywords: інтерфероногенна активінсть; лактобактерії; пробіотики; interferonogenic activity; lactobacteria; probiotics; кафедра біотехнології і мікробіології