The structure of bacterial cell cycle and age structure of bacterial populations - Ivanov, Volodymyr M.; Svechnikova, Tatyana; Stabnikova, Elena; Gregirchak, Natalia (My University, 1995)
Вивчення синхронних і асинхронних культур Bacillus'tnegateriutn, Bacillus thuringiensis та Bacillus Ucheniformis показало, що тривалість періоду реплікації хромосомної ДНК (С-період) пропорційна часу генерації,а час між двома циклами реплікації ДНК (що зветься І-періодом) майже постійний та становить 0,5—1,0 год при варіації часу генерації від 1,5 до 2,75 год. Клітинний цикл (період між клітинними поділами) та цикл реплікації ДНК не синхронізовані між собою. Тому тривалість В-періоду (час між термінацією клітинного поділу та ініціацією реплікації ДНК),а також D-періоду (час між термінацією реплікації ДНК та ініціацією клітинного поділу) виявляються як стохастичні параметри в експериментах по синхронному культивуванню. Запропоновані теоретичні моделі клітинного циклу бактерій та вікові структури бактеріальних популяцій. Дані, що випливають з теоретичних моделей, узгоджуються з експериментальними даними проточного цитофлуорометричного аналізу синхронних та асинхронних культур бацил.
Keywords: бактерії; бактерии; bacteria; клітинний цикл; клеточный цикл; cell cycle; популяція; популяция; population; вікова структура; возрастная структура; age structure; проточна цитофлуорометрія; проточная цитофлуорометрия; flow cytofluorometry; кафедра біотехнології і мікробіології