Боргова безпека держави у системі кредитних операцій уряду України : економіко-математичне моделювання - Бойко, Світлана Василівна (My University, 2016)
В статті розглянуто боргову безпеку як невід’ємний елемент фінансової безпеки держави. Проведено регресійний аналіз державного боргу та основних макроекономічних показників. Визначено методологічні засади розрахунку індексу боргової безпеки держави: порядок розрахунку індексу, перелік індикаторів боргової безпеки держави, вагові коефіцієнти індикаторів та їх порогові значення. Проведено аналіз стану боргової безпеки України у 2008-2015 рр. та здійснено перевірку одержаної моделі за допомогою кореляційної матриці. Обгрунтовано доцільність застосування спрощеної моделі індексу борової безпеки держави. The article considers debt safety as an integral element of the country financial safety. The author has done regressive analysis of the state debt and the main macroeconomic indices and determined the close relationship with the state budget expenditures, the GDP, and the state budget deficit. The author has indicated methodological frameworks of calculation of a ratio of state debt safety: a ratio calculation procedure, a list of indicators of state debt safety, weight coefficients of the indicators, and their threshold values. The author has analyzed the condition of debt safety of Ukraine in 2008-2015.
Keywords: індикатори боргової безпеки; боргова безпека держави; економіко-математичне моделювання; державний борг; індекс боргової безпеки; economic and mathematical modelling; state debt safety; state debt; debt safety ratio; debt safety indicators; кафедра фінансів