Сімахіна, Галина ОлександрівнаНауменко, Наталія ВалентинівнаГрегірчак, Наталія МиколаївнаНауменко, Іван Юрійович2024-06-072024-06-072024Нутриціологічне корегування та захист організму від радіоактивних ушкоджень / Г. О. Сімахіна, Н. В. Науменко, Н. М. Грегірчак, І. Ю. Науменко // Foundations and Trends in Research : proceedings of the 5th International scientific conference, February 8-9, 2024, Copenhagen, Denmark. – 2024. – Рp. 97-115https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43364На сьогодні доведено, що навіть малі дози постійно діючого радіоактивного опромінення можуть викликати легку форму променевої хвороби, зниження імунітету і негативні віддалені наслідки. Радіонукліди, які потрапили в організм людини, здатні накопичуватись у тканинах і органах, дуже повільно виводяться і спричинюють різноманітні захворювання, зокрема онкологічні. І в такій ситуації все більше уваги і в медицині, і в нутриціології приділяється профілактичним заходам захисту організму людини від радіоактивних ушкоджень, а пріоритетного значення набувають нутрієнти радіопротекторної та адаптогенної дії. Ці чинники визначають актуальність даної роботи, а практична реалізація такої профілактики пов’язана з розробленням та виробництвом функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок на основі сировини з підвищеним вмістом радіопротекторів.To date, it has been proven that even small doses of continuous radioactive exposure can cause a mild form of radiation sickness, a decrease in immunity and negative long-term consequences. Radionuclides that have entered the human body can accumulate in tissues and organs, are excreted very slowly and cause various diseases, including cancer. And in such a situation, more and more attention is paid both in medicine and in nutritionology to preventive measures to protect the human body from radioactive damage, and nutrients with radioprotective and adaptogenic effects are given priority. These factors determine the relevance of this work, and the practical implementation of such prevention is related to the development and production of functional food products and dietary supplements based on raw materials with an increased content of radioprotectors.ukрадіонуклідиопроміненнярадіопротекториадаптогенирослинні матеріалидієтична добавкаradionuclidesirradiationradioprotectorsadaptogensplant materialsdietary supplementкафедра технології оздоровчих продуктівкафедра іноземних мов професійного спрямуваннякафедра біотехнології і мікробіологіїНутриціологічне корегування та захист організму від радіоактивних ушкодженьArticlehttps://orcid.org/0000-0002-7836-3114https://orcid.org/0000-0002-7340-8985https://orcid.org/0000-0001-8579-9058