Вплив гідротермічного оброблення зерна тритикале на комплекс вітамінів групи В - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна (My University, 2023)
Досліджено вплив режиму гідротермічного оброблення – холодного кондиціонування за температури 12 - 16 ºС протягом 28 – 30 год на зміну вітамінного комплексу у зерні тритикале.. Встановлено, що у процесі гідротермічного оброблення за запропонованого режиму вміст вітамінів групи В у зерні тритикале суттєво підвищується: кількість тіаміну та рибофлавіну зростає у 2 – 2,5 рази; вміст нікотинової кислоти та холіну збільшується у 1,5 – 2 рази, інозиту - у 4 рази. Біологічно активоване зерно тритикале доцільно використовувати для виготовлення оздоровчих, функціональних та лікувально-профілактичних продуктів

The effect of the hydrothermal treatment regime - cold conditioning at a temperature of 12 - 16 ºС for 28 - 30 hours on the change of the vitamin complex in triticale grain was studied. It was established that during hydrothermal treatment under the proposed regime, the content of group B vitamins in triticale grain increases significantly: the amount of thiamine and riboflavin increases by 2-2.5 times; the content of nicotinic acid and choline increases by 1.5-2 times, inositol - by 4 times. It is advisable to use biologically activated triticale grain for the production of health-promoting, functional, and therapeutic-prophylactic products
Keywords: тритикале; зерно; гідротерміче оброблення; вітаміни; triticale; grain; hydrothermal processing; vitamins; кафедра технології оздоровчих продуктів