Оптимізація рецептури майонезних емульсій з яєчним білком - Носенко, Тамара Тихонівна; Бабенко, Валерій Іванович; Бахмач, Володимир Олександрович; Кубайчук, Оксана Олексіївна (My University, 2018)
З метою оптимізації рецептури майонезних емульсій з використанням рідкого яєчного білка розроблено спеціальний метод визначення їх стійкості. Зважаючи на поверхнево-активні властивості рідкого яєчного білка та відсутність у його складі холестерину, виникає потреба розроблення рецептур майонезних соусів на основі рідких олій різного жирнокислотного складу з використанням рідкого яєчного білка як емульгатора. Розроблено спеціальний метод визначення стійкості емульсії для майонезних емульсій на основі рідких олій різного жирнокислотного складу з рідким яєчним білком, що передбачає центрифугування зразка майонезної емульсії в пробірці протягом 5 хв при 3000 хв-1 при температурі 25°С та витримуванні в термостаті 10 хв при 55°С і подальшим центрифугуванням 5 хв. Опти- мізовано рецептуру майонезних продуктів з використанням рідкого яєчного білка за показником стійкості готової емульсії, визначеного за допомогою розробленого спеціального методу.
Keywords: оптимізація рецептури; recipe optimization; майонезні продукти; mayonnaise products; рафіновані дезодоровані олії; refined deodorized oils; яєчний білок; стійкість емульсії; термостабільність; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів